Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | Elérhetőségek


Az önéletrajzírás művészete:

A következőkben olvasható önéletrajz-írási segédletet a Humántréner Unlimited szakemberei készítették, akik igyekeztek minden olyan problémára megoldást ajánlani, mellyel az álláskeresők nagy többsége rendszeresen szembesül.

Meggyőződésünk, hogy aki figyelmesen elolvassa ezt az igen részletes, informatív és szórakoztató írást, sokkal nagyobb eséllyel pályázhatja meg álmai pozícióját. Sok sikert!

Bevezetés

Itt az idő, hogy munkát szerezz magadnak! Talán ez az első alkalom, az első munkahelyed, talán csak egy számodra új terület, vagy fejlődés, előrelépés az előzőhöz képest. Bármi is az oka az álláskeresésnek, összegyűjtjük az összes olyan adatot magunkról, ami szükséges ahhoz, hogy valaki esetleg alkalmazzon bennünket. Mi, a Humántréner szakértői saját tapasztalatunk, amerikai partnerünk, az Action Management Corporation és a humánerőforrás menedzsment területén dolgozó kollegáink segítségével állítottuk össze ezt az anyagot, azért hogy segítségedre legyünk.

"Ez jól fog mutatni az önéletrajzomban" szoktuk mondani minden olyan dologra, ami a mindennapokban egy kevésbé jó feladat, csak azért, hogy így buzdítsuk önmagunkat. De mit jelent valójában ez a mondás? Egyébként is, mi kerül pontosan egy önéletrajzba és mi nem? Tulajdonképpen miért is érdemes foglalkozni egyáltalán az önéletrajzzal? Ha ilyesmiket kérdezel magadtól, messze nem vagy egyedül.

A te Önéletrajzod: karriertörténeted, hogy hány évet töltöttél el tanulással, hogy mennyire voltál elkötelezve egy-egy munkáltatódnak, álmaid összessége felírva egy szép fehér papírra, megcímezve a saját neveddel a fejlécen. Azonban, hogy hatékonyak legyünk, az önéletrajznak meg kell felelnie néhány szabálynak: az összes információt a lehető legszebb külalakkal, pontossággal és egyszerűen olvashatóan kell átadnunk. Egy ilyenformán összeállított anyaggal egy kevésbé tapasztalt jelölt is maga mögé utasíthat egy szegényes önéletrajzzal rendelkező, bár tapasztalt versenytársat. A jó és a rossz önéletrajz között a különbség olyan, mint a különbség egy új állás és a folyamatos munkanélküliség között. Szerintünk jól célzott útmutatásokkal arról, hogy hogyan írjunk egy hatásos, világos önéletrajzot, lehet olyan egyszerű a mintapéldány elkészítése, mintha kitöltenénk egy formanyomtatványt.

Az első szabály: potenciális munkáltatóid nem nagyon törődnek azzal, hogy mit csináltál régi munkahelyeden, őket az érdekli, mit tudsz értük tenni. Azt figyelik, hogy a te esetleges jövőbeli sikered hogyan valósul meg azáltal, hogy nekik dolgozol. Önéletrajzod választ kell, hogy tudjon adni ezekre a kérdésekre.

Az embereknek meg kell kérdezniük önmagukat: "Mit tudok én ajánlani ennek a nagyon jó állást kínáló cégnek?" Ezek lesznek azok a tanulmányok, feladatok, projektek, amiket elvégeztünk, eredmények, amiket elértünk, elismerések, amiket kaptunk, készségek, amiket megszereztünk és fel tudunk majd használni jövőbeli pozíciónkban. Az egyes álláslehetőségek, amelyeket akár újságban vagy az Interneten vagy céges belső faliújságon olvashatunk, mind-mind egy pontos állásleírással járnak együtt. Ha esetleg egy baráttól, ismerőstől hallottál a pozícióról, mindenképpen kérj egy példányt az állásleírásból, hiszen a Te feladatod az, hogy pontosan lásd, megfelelsz-e a kiírásnak, és ha igen, azt képesítéseiddel, eddigi tapasztalataiddal a lehető legpontosabban illeszkedve a kiíráshoz, alá is támaszd, be is bizonyítsd, mind magad, mind az állás kiírója felé.

Tíz másodperc

Kutatások kimutatták, függetlenül attól, mennyi munkaórát fektetsz bele önéletrajzod elkészítésébe, a legtöbb munkáltató pusztán 10 másodpercet tölt önéletrajzod elolvasásával. Igen, ennyit és nem többet.

Az álláskeresők nagy száma miatt a menedzserek illetve humán erőforrás (HR) munkatársak hatalmas mennyiségű jelentkezést kapnak egy-egy állásra. A hatalmas iratmennyiséggel csak úgy tudnak megbirkózni, ha bármilyen, nem az állásleírásnak megfelelő önéletrajzot kiszórnak a kupacból, ezért kell pontosan illeszkedni a te anyagodnak a kiíráshoz. Ezért kell önéletrajzodnak bemutatnia adataidat gyorsan, világosan, egy olyan formában, ami relevánssá tesz téged, mint jelentkezőt.

Tehát, rövidíts, rövidíts, rövidíts. A hosszú, nyakatekert mondatok kemény, koncentráló olvasásra ítélik az olvasót, az önéletrajzodat pedig halálra. Ha az olvasó nem tudja egyszerűen, gyorsan eldönteni, hogy illeszkedsz-e a kiíráshoz, az anyag nem végzi el feladatát elég jól. Oldd meg ezt a problémát pontokkal, felsorolásokkal tarkított kijelentésekkel; ezek a rövid, de erőteljesen kijelölt sorok mutassák meg az olvasónak, hogy mit kell elolvasnia, és hogy egyáltalán azokba belekezdve, el is olvassa a teljes anyagod.

Tartsd észben a következő szempontokat, miközben elkezded megírni az önéletrajzodat:

 • Add el önmagad. Az első benyomás legyen jó rólad, azzal hogy kiemeled azon készségeidet, képességeidet és tapasztalataidat, amelyek jól illeszkednek a pozícióhoz.
 • Használj cselekvő igéket. Készségeidet egy régebbi állásodon keresztül mutasd meg. Példa: Eladó, Hamupipőke cipőüzlet, Kaposvár. Vevőkiszolgálás, marketingfejlesztés és reklámkampány-szervezés, új munkatársak betanítása, készpénzforgalom ellenőrzése. Az üzlet forgalma 7 százalékkal emelkedett 6 hónap alatt.
 • Legyél következetes. Használj egy formátumot az elhelyezésre, az adatok felsorolására, a kiemelésre, és tartsd azt be végig.
 • Az egyes adatcsoportokat fordított kronológiai sorrendben írd le. Kezd a legutóbbi tanulmányaiddal, illetve szakmai tapasztalatoddal/munkahelyeddel, és haladj a régebbiek felé.
 • Ellenőrizd a helyesírásodat. Az elírások és pongyolán szerkesztett mondatok nagyon rossz benyomást sugároznak a jelöltről, azaz rólad.
 • Győződj meg róla, hogy anyagod gusztusos, látványnak sem utolsó. Válassz kitűnő minőségű papírt, falfehér, vagy más konzervatívabb színben. A végleges verzióról készíts egy eredeti másolatot is, ugyanolyan jó minőségben.


 • Külalak
  Betűtípus

  Ne akarj mindenáron nagyon kreatív lenni. Tényleg ne. Olyan betűtípust keress, amely nem túlzottan dekoratív - sokkal inkább egy könnyen olvasható fajta legyen, ami azt mutatja, hogy te komolyan veszed ezt a lehetőséget, és nem viccelsz. Más szóval, amikor betűtípust keresel, gondolj arra, hogy éppen egy sötétkék vagy szürke öltönyt, illetve kosztümöt választasz.

  Elfogadhatatlan betűtípusok

 • Courier betűtípus: ha nem egy 30-as évekből származó írógépen kell megírnod a kísérőlevelet, akkor miért nézzen ki úgy, mintha azon írtad volna?
 • Mondj nemet minden olyan típusra, amelyik úgy néz ki, mint a kézírás. Ez egy üzleti levél, nem egy köszönő szösszenet a szomszédodnak. Különben is, ezeket a betűket nagyon nehéz olvasni.
 • Kerüld el mindazon betűtípusokat, melyek úgy néznek ki, mintha egy 12 éves whisky címkéjéről kölcsönözted volna őket. Ne használj Old… típusokat, kódexbetűket, művészi dekorációt, 80-as évekbeli C64-es betűtípust, vicces betűket.


 • Bármit is válassz, emlékezz arra, inkább a szavak kápráztassák el az olvasókat, ne a csicsás betűk.

  Papír

  Napjainkban az összes papírbolt hatalmas választékot kínál levélpapírból, a sima fehértől egészen a foszforeszkáló rózsaszínig. Színes levélpapírt elsősorban olyan embereknek ajánlunk, akiknél fontos lehet a drámai hatás: kreatív szakemberek, divattervezők vagy cirkuszi bohócok. Az összes többi állásvadász inkább maradjon meg a fehér, világosszürke, vagy a tojáshéj szín különböző árnyalatainál. Használd ugyanazt a papírt az önéletrajzhoz és a kísérőlevélhez egyaránt. Használj minőségi papírt, ne menj semmiképpen a 120 grammos papír alá, és ne használj nagyon vékony átlátszó papírt.

  Boríték

  Miközben sok munkáltató kidobja, néhányan megnézik azt a borítékot, amiben az önéletrajzodat küldöd. Néhányuknál éppenséggel számít is az összbenyomás kialakításában. Shannon Heidkamp, az Egyesült Államok legnagyobb biztosítótársaságának, az Allstate-nek a HR igazgatója mondja: "Ha a pályázat snail-mailben (azaz postán) érkezik be, akkor a borítékot mindenképpen géppel írjuk meg". Ez a tényező különösen fontos akkor, ha macskakaparással írsz.

  Szkennelés

  Sokan, ha már eleve nem e-mailben kérik az önéletrajzodat, akkor beszkennelik azt, iktatási okok miatt, illetve ha későbbre, a jövőre nézve még látnak benned fantáziát. Miért számít ez neked? A szkennereknek (illetve a hozzájuk kapcsolt karakterfelismerő alkalmazásoknak) sok problémája akad az aláhúzott, iniciálékat használó, és szokatlan betűtípusokkal. (amiket amúgy sem kellene használnod). Hasonlóan lehetnek apró problémák, ha nem tiszta fehér papíron küldöd anyagodat, még a szürke vagy tojáshéj színű papírral is, egyes válogatósabb szkennereknél. Ha le szeretnéd ellenőrizni, hogy milyen minőségű lesz a szkennelés, fénymásold le az anyagot (ha beszkennelni nem tudod). Ha a másolat foltos, sötétebb vagy nem eredeti színben jelenik meg, kétszer is gondold meg, hogy jól teszed-e, ha ezt a verziót küldöd el. Egy beszkennelt vagy e-mailben elküldött önéletrajznál is nagyon fontos, hogy megtalálhatóak legyenek benne a legfontosabb kulcsszavak, szakma-specifikus kifejezések, hiszen ha már egyszer az elektronikus könyvtárakban azok szerepelnek, az ilyen könyvtárral rendelkező cégek kihasználják annak előnyeit, azaz a gyors kulcsszó keresést, és így hívják elő a tárolt adatokat.

  ASCII-ben írt önéletrajzok

  Köszönhetően a Melissa vírusnak, nagyon sok cég tiltja le a Microsoft Word csatolt fájlok fogadását. Ugyanaz a kódolási szisztéma az oka annak, hogy nincs két olyan verziója az MS Word-nek, ami ugyanúgy olvasná az elmentett dokumentumot (mindamellett, hogy az önéletrajzok kevésbé komplikált irományok). A Word97 kifejezetten hírhedt ebből a szempontból, hiszen a Word más verziója egyszerűen képtelen előhívni az eredetileg Word97-ben szerkesztett tördelést. A tendencia azt mutatja, hogy az ASCII szövegfájlokat egyre több helyen fogadják el a humánerőforrás osztályok, sőt néhány helyen kifejezetten elvárás. Ezek az egyszerű, csak szöveget tartalmazó fájlok minden formátum-elem nélkül, nagyon egyszerűen használhatóak különböző önéletrajzíró és -tároló szoftverrel is, valamint küldhetőek e-mailben. Emellett persze sohasem árt, ha egy e-mailben vagy faxon elküldött levelet hamarosan követi egy hagyományos postai úton elküldött, akkor már szépen kiszerkesztett levél is. Ez egy nagyon jó "önmarketing" elem, ami arra kényszeríti a potenciális munkáltatódat, hogy legalább kétszer foglalkozzon veled, s ez által növeli esélyeidet a felvételre. A másik ilyen, egyre inkább előtérbe kerülő tényező a cégek honlapjain feltűnő online állásjelentkezési lehetőség. Míg néhány ilyen oldal már lehetővé teszi, hogy előre megírt formátumú önéletrajzod feltöltsd, nagyon nagy részük csak arra ad lehetőséget, hogy egyenként szépen kitölts minden rubrikát. Ez persze sokkal egyszerűbb a cégeknek (ezért is alkalmazzák ezt), de - követve a következő néhány fontos szabályt- neked is könnyű lehet ezek használata.

  Miközben az ASCII-ben írt szöveges önéletrajz csupán csak egy roppant egyszerű szöveghalmaz, van néhány trükk, amivel olvasóbaráttá tudod tenni.

  A következő tanácsokat mindenképpen érdemes megfogadni:

 • Minden fejléc legyen NAGYBETŰS. Ne hagyd, hogy ezt a szövegszerkesztőd formázza meg, mert mikor azt beszúrod egy e-mailbe, előfordulhat, hogy meglepetések érnek, és az a formázás eltűnik.
 • Használd a CAPS LOCK billentyűt ahelyett, hogy egyenként írod a nagybetűket.
 • Erősítsd meg a fejlécet aláhúzással, pl. _MUNKAHELYEK_
 • Vigyázz arra, hogy a fejléc és az aláhúzás között ne legyen kihagyott hely, nehogy bármely szövegszerkesztő rosszul olvassa önéletrajzod.
 • Jelöld az összes munkáltatód, és iskolád NAGYBETŰVEL, ezáltal segítve hol voltak váltások, kihagyások életpályád során.
 • Mindig hagyj ki legalább két sort a különböző kategóriák, illetve munkahelyek között.
 • Minden felsorolással jelölt szöveg után legyen egy üres karakterhely. Ne használj tabulátorokat!


 • Pl.:
  - példaszöveg,

  és nem

  -példaszöveg.

 • A helykihagyás segít elkerülni, hogy a különféle szövegszerkesztők esetleg rosszul olvassák az egyes szavakat.
 • Ne használj a kötőjeltől eltérő felsorolást jelző, és egyéb speciális karaktereket.


 • Önéletrajz típusok

  Az önéletrajz két fő típusát különböztetjük meg: a kronologikus felsorolásút és a funkcionálist. Vannak olyan kombinált önéletrajz típusok is, amelyek ötvözik a két alaptípus tulajdonságait, ahhoz azonban, hogy ilyet tudj írni, először meg kell ismerkedned e két alaptípussal.

  A klasszikus vagy kronologikus megközelítés lényegében listába rendezi az összes szakmai tapasztalatodat/munkahelyedet illetve iskolai végzettségedet, az aktuálistól a korábbiakon át a legelsőig. A funkcionális önéletrajz inkább az eddig betöltött pozíciókban megszerzett készségeket, mintsem magukat a betöltött pozíciókat helyezi előtérbe.

  Annak ellenére, hogy néhány szakértő és könyv azt mondja, hogy a funkcionális önéletrajz a nyerő, soha ne használd önmagában ezt a mai munkaerőpiacon! A nyugati világban mintegy 20 évvel ezelőtt favorizált forma manapság már csak a "problémás" munkahelyi történetre utal egy tapasztalt HR munkatárs szemében.

  A kombinált önéletrajz, ahogy neve is mondja, részeket vesz mindkét előbb felsorolt formátumból. Ez a típus napjainkban nagyon népszerű, hiszen sokrétű lehetőséget ad önmagunk bemutatására.

  Kronologikus önéletrajz

  Amint azt fent említettük, a klasszikus vagy kronologikus megközelítés gyakorlatilag minden szakmai tapasztalat/munkahely és iskolai adat listába rendezett sorát jelenti, az aktuálistól a korábbiakon át az elsőig. Ez a megközelítés a legjobban elterjedt, hiszen potenciális munkáltatód ebből tud a legtöbb információt leszűrni rólad, különösen a szakmai előéletedet illetően. Ha ehhez a fajtához ragaszkodsz, akkor az esetleges szünetek önéletrajzodban kellően nagy figyelmet kapnak, azonban ezeket elkerülheted, ha követed a következő szerkesztési elvet.

  Oszd szakmai tapasztalataidat két részre: az egyik részben legyenek azon munkahelyeid, amelyek szorosan kötődnek a mostani pályázathoz, míg a másik az összes többi felsorolása. Többen alkalmazzák ezt a módszert az iskolai végzettségre vonatkozó adataik felsorolásakor is. Ez a megközelítés az igazán (vagy túlzottan) alapos felvételi menedzsereket természetesen nem tudja megtéveszteni, hiszen oda-vissza ugrálva összerakhatják munkahelyi életed történetét. Mindazonáltal, bár észreveszik a lyukakat, mire az egész képet összerakják, világosan látni fogják a témához szorosan kapcsolódó készségeid, képességeid meglétét, és közben persze kénytelenek az egész önéletrajzodat elolvasni, ami, ugye az egész procedúra lényege…

  Funkcionális önéletrajz

  A funkcionális önéletrajz arra vezeti rá olvasóját, hogy milyen készségeid és elismeréseid vannak, némileg elvonva a figyelmet a betöltött pozícióidról, helyekről, időpontokról. A betöltött munkahelyeket egyszerűen csak sorold fel, valahol az oldal alján.

  Mióta a kronologikus önéletrajz a legelfogadottabb forma, a munkáltatók minden esetben ezt a formátumot keresik, és ha nem azt látják, akkor csodálkoznak, miért tért el a jelentkező a megszokottól? Csak akkor használd tehát ezt a formát, ha:

 • szakmai tapasztalatod és eredményeid egy vagy több korábbi szabadúszó állásból származnak;
 • szakmai tapasztalatod önkéntes/társadalmi munkából szerezted (diákszervezet stb.);
 • ha több mint egy évig voltál munkanélküli azután, hogy befejezted az iskolát;
 • a jelenlegi munkahelyedről semmi érdemes említeni való nincs;
 • ha eddigi munkáltatóid neve senkinek nem mond semmit (kis, nevesincs cégeknél dolgoztál);
 • ha pályát váltasz, vagy módosítasz.


 • Ha ezt a változatot választod, akkor készülj fel alaposan azokra a kérdésekre, amik a hézagokra fognak irányulni, és ne várj az első interjúig, hiszen előfordulhat, hogy már az első telefonbeszélgetés alkalmával potenciális munkáltatód erre fogja terelni a szót, hamarabb, mint gondolnád.

  Készség lista

  A funkcionális önéletrajz több lehetőséget kínál, hogy bemutasd készségeidet, de ez korántsem jelenti azt, hogy azokat elég csak egyszerűen felsorolni. A készségek felsorolása szervezett, logikus sorrendben kell, hogy a papírra kerüljön, és jelölten, akárcsak a kronologikus fajtánál az egyes munkahelyek. Szakmai tapasztalataidat jó, ha különböző kategóriákba sorolod, amelyek a legjobban mutatják be a megszerzett, fejlesztett készségeidet, természetesen szorosan ragaszkodva a munkaköri leírásban megkívántakhoz. Annak ellenére, hogy úgy érzed, hogy csak egy fajta tapasztalat van birtokodban, gondolkodj el, oszd be eddigi tapasztalataidat kisebb részekre, mígnem úgy tudod magadat bemutatni, mint egy multifunkcionális, készségekkel teli, hasznos munkaerőt.

  Funkcionális önéletrajz a munkáltatók felé

  Miután felsoroltad készségeidet, eredményeidet, és a kapott elismeréseket, természetesen fel kell sorolnod azt is, hogy hol és mit dolgoztál. Ez a rész mindenképpen kezdődjön a betölteni kívánt pozícióhoz leginkább kapcsolódó munkahelyek felsorolásával. Egy vonalban egy betöltött pozíció legyen, mégpedig az időszak, amikor betöltötted, a pozíció neve és a munkáltatód. Hogy az időszakot hová rakod, a felsorolás elejére vagy a végére, az azonban fontos lehet…

  Tippünk: rakj minden olyan információt az oldal bal felére, amit szeretnél, hogy biztosan elolvasson potenciális munkáltatód. És persze ezzel párhuzamosan, ha olyan információt is fel kell tüntetned, amit nem szívesen helyezel előtérbe, akkor azt rakd az oldal jobb felére. Ha nem volt több mint egy év, amikor nem dolgoztál valahol, nyugodtan rakj mindent az oldal bal felére, de ha volt, akkor jobban teszed, ha ezeket az információkat a lap jobb felére helyezed.

  Eldöntendő kérdés, hogy érdemes-e ezt használnunk, mivel a tapasztalt, vén róka önéletrajz-olvasók szinte automatikusan bizonyítékot keresnek a funkcionális önéletrajzban. Nem mintha a HR szakemberek automatikusan a legrosszabbat sejtenék egy-egy emberről, csak egyszerűen megtanulták - tapasztalataikon keresztül - hogy a lecsukott bűnözők, elmegyógyintézetek bentlakói, a hosszú távon munkanélküliek, a munkahely-váltogatás hobbiját űzők vonzódnak ehhez a formához leginkább. Hogy miért? Azért, mert ez a forma egyszerűen elvonja a figyelmet a lyukakról szakmai élettörténetedben. Így tehát azok a bizonyos vén rókák, ha meglátnak egy funkcionális struktúrájú önéletrajzot, rögtön rávetik magukat, és keresik, hogy mi lehet a probléma ezzel a jelentkezővel. Azt akarod, hogy így nézzenek az önéletrajzodra?

  Kronologikus vagy funkcionális?

  A kronologikus felépítésű önéletrajz, amely elsősorban időközpontúnak nevezhető, az a forma, amit az emberek maguk előtt látnak, ha valaki azt mondja nekik, hogy "önéletrajz". Nyugodtan használd ezt a formát, ha eddigi szakmai életutad tökéletesen folytonos, nincsenek benne jól elhatárolható lyukak, és világosan látható szakmai fejlődésed. Akkor használd tehát ezt a formát, ha:

 • karriered felfelé ívelő;
 • nincsenek hosszú munka nélkül eltelt periódusok;
 • eddigi munkahelyeidet és betöltött pozícióidat érdemes hangoztatni.


 • A funkcionális forma arra "kényszeríti" olvasóját, hogy betöltött pozícióiddal szemben készségeidet figyelje. Ez a forma akkor tökéletes, ha pályamódosítás előtt állsz, vagy hosszabb kihagyás után (katonaság, szülési szabadság, munkanélküliség stb.) térsz vissza a munkaerőpiacra. Ugyancsak jó lehet abban az esetben, ha éppen most hagyod el az iskola falait, és bár készségekben dúskálsz, szakmai tapasztalatod (még) igencsak korlátozott. Szóval, válaszd akkor a funkcionális önéletrajzot, ha:

 • lyukak vannak szakmai előmeneteledben;
 • sokat mozgolódtál egyik munkahelyről a másikra;
 • jelenlegi munkahelyed nem mutat valami jó benyomást rólad;
 • készségeid sokkal jobban hangzanak, mint azok a pozíciók, amiket betöltöttél.


 • Hibridek

  Miután megírtad az önéletrajzod alapját képező szöveget, kombinálhatod az előzőekben bemutatott két típus elemeit is; persze vigyázz itt is arra, hogy következetes legyél, mind a felsorolásban, mind a formátumban.

  Az önéletrajz részei

  Most beszéljünk azokról az önéletrajz elemekről, amiket megkülönböztetünk, és amikre érdemes figyelnünk.

  A szaknyelv, tolvajnyelv, azaz a lingo

  Ezt most jó alkalom arra, hogy elgondolkodj, hogy melyek azok a szakkifejezések, amelyek csak egy-egy meghatározott iparágban használnak. Ha ezt a speciális nyelvezetet használod, tökéletesen tudod jelezni az olvasónak, hogy otthon vagy egy adott területesen, érted a "belső" szakmai nyelvet, valamint hogy az önéletrajzot valóban te írtad, ezáltal lesz egyedi és különleges. Ámbátor ha nem vagy száz százalékig biztos abban, hogy miről beszélsz, inkább ne próbálkozz mások elkápráztatásával sem. Abban az esetben, ha éppen iparágat váltasz, lehetőleg kerüld a jelenlegi szaknyelv túlzott használatát, mert a másik oldalon nem fognak megérteni.

  Személyes adatok

  Név

  Ez az első dolog, amit elolvasnak rólad. Az önéletrajz név rovatába feltétlenül a személyi igazolványodban szereplő nevet (több keresztnévvel is rendelkezők esetén a használt nevet) írd be. Minden ettől való eltérés a későbbiekben igen kínos félreértésekre adhat okot.

  Néhány pozícióra a nevek becéző formája (Mari a Máriára vagy Kati a Katalinra) jobban, közvetlenebbül hat. A tényleg furán hangzó nevek, mint például a Rózsa Sándor, a Szörny Béla vagy a Fehér Karácsony tulajdonosait pedig már nevük alapján is látni szeretnék az interjúztatók.

  A név formája: vastagítsd meg (félkövér) vagy nagybetűkkel írd le a neved, használj 2-6 ponttal nagyobb méretű betűtípust a szöveg többi részénél használt betűméretnél. Az amerikai stílusú önéletrajzban a lap közepére szoktuk írni nevünket, de sokan kezdik írni a lap jobb felső sarkába is mostanában azzal a logikával, hogy esetleg egy mappába belehelyezve a név ott kilóg, és így is nagyobb az esély arra, hogy észrevegyenek.

  Cím

  Bizonyosodj meg arról, hogy a megadott címen leveleid belátható időn belül utol is érnek. Ha nem kollégiumban laksz, akkor ne adj postafiókcímet, mert komolytalanul hangzik, azt hiszik, hogy rejtegetsz valamit.

  E-mail

  A legjobb módja annak bemutatására, hogy ismered és használod is a modern kor vívmányait, ha feltünteted az e-mail címed, rögtön a postai címed alatt. Alapszabály, hogy munkahelyi e-mail címed ne használd, viszont a magán e-mail cím használatával is légy körültekintő. Vigyázz arra, hogy ne legyen vicces vagy fura címed (pl. barnamacko@hotmail.com). Érdemes akár csak az álláskeresés idejére nyitni egy email címet valamelyik ingyenes, Web alapú email szolgáltatónál (mint például a www.hotmail.com vagy itthon a www.freemail.hu), olyan címmel, ami világosan és egyszerűen utal a nevedre (pl. Tóth Miklósnak tothm@freemail.hu). Arra is vigyázz, hogy ha ezzel a magán e-mail címeddel valamelyik weboldalra valamilyen kommentárt fűztél, akkor azt az e-mail címet szintén hanyagold. Természetesen ha egyszer megadtad az email címed, akkor folyamatosan ellenőrizd is azt, hogy kaptál e választ.

  Telefonszám

  A telefonszám, mint az általában elsőszámú kontakt paraméter, elengedhetetlen kelléke az önéletrajzodnak. Ha a számod várhatóan hamarosan változik, akkor add meg valamelyik barátod, vagy családtagod telefonszámát, aki hajlandó eljátszani az üzenetrögzítő szerepét. Ha senkit nem találsz, aki segítene neked, akkor vagy vegyél egy üzenetrögzítős telefont (esetleg mobilt) vagy a telefonszolgáltatódtól bérelj egyet. Mobiltelefonodon érdemes beállítani a hívásvárakoztatási funkciót, különösen abban az esetben, ha mobilodat gyakran használod. Ha üzenetrögzítő szolgáltatást használsz vagy hangpostafiókot, ne feledd: ne legyenek buta üzenetek a rögzítőn. Ne legyen zene, Hofi poénok, csak a te nyugodt, érthető hangod, amiben arra kéred a hívót, hogy hagyjon üzenetet, és te hamarosan visszahívod. Ha munkahelyi számodat hagyod meg, akkor legyél biztos abban, hogy senki nem fog lebuktatni. A legjobb, ha a közvetlen számodat adod meg, vagy ha ez nem megy, akkor azt említsd meg a kísérőlevélben, hogy maximális diszkréciót kérsz abban az esetben, ha felhívnak (a jobb cégek és fejvadászok amúgy is rákérdeznek, hogy tudsz-e beszélni abban a pillanatban, amikor hívnak).

  Címek, Rangok

  Ha bármely olyan címed, titulusod van, ami megkülönböztet a többi jelentkezőtől, nyugodtan használd (még akkor is, ha a végzettségből eredő megkülönböztető jelzés nem áll szorosan kapcsolatban a megpályázott állással). Persze kreálni ne kreálj értelmetlen címeket, csak doktori, MBA és ehhez hasonlóakat tüntess fel.

  Karriercél

  Karriercélod feltüntetése az egyik legfontosabb része az önéletrajzodnak, ezért nem hanyagolhatod el! Ez mutatja meg az olvasónak, hogy mi az az állás, amit keresel, mit is szeretnél érte tenni. Arról tudósítja, hogy az állás, amire pályázol, egy tudatos tervezési folyamat része, és egy jól látható irányba haladsz karrieredben, aminek egyik - remélhetően hosszú távú - állomása ez a mostani lehetőség. (Ahogy a HR-esek nagy tanítói mondják, csak azért ne vegyél fel senkit, mert akarja az állást, amíg a világos érdekeit nem látod a pályázónak, hanyagold a jelentkezését. Ha a HR-esek fejével gondolkodsz, rögtön látod az okát e rész fontosságának.) A célkitűzésnek rövidnek és világosnak kell lennie, ami párhuzamos az önéletrajzban felsorolt készségeiddel és megszerzett tapasztalataiddal, tudásoddal. Ha több célod is van, akkor érdemes több önéletrajzot elkészítened, amelyek egy-egy célt támasztanak alá.

  Míg sok önéletrajz pozíciókra koncentrál, sok igazából nem igazán csak egy munkaterületre összpontosít. Ha részmunkaidős, vagy szabadúszó tevékenységet keresel, akkor erre jó alkalom, hogy itt kitérj, elkerülve a később felmerülő félreértéseket. A cél jobb, ha nem csak a kísérőlevélben jelenik meg, hanem itt is, mert előfordul, hogy a kísérőlevél hanyagolásra kerül.

  Az önéletrajzírók a legnagyobb hibákat akkor követik el, amikor céljukként olyan sablonszöveget írnak le, vagy olyan kifejezéseket használnak, mint a "kihívást jelentő lehetőség" vagy a "lehetőség a fejődésre". Ezeket a mondatokat annyian és olyan sokat használták, hogy azok már szinte elvesztették jelentőségüket, és senki nem köti őket egy jelentkezőhöz. A kulcs sokkal inkább az kell, hogy legyen, hogy egy őszinte és egyedi kinyilatkoztatást tegyél, ami az üzleti levelezés szabályait megtartja. A célmeghatározásba írd be a pozíció nevét is, amire jelentkezel, ez nagyon hasznos, ha a cég több állást is hirdet egyszerre.

  Végzettség, képesítés

  Ebben a részben talán az egyetlen olyan alkalom jön el, amikor végzettségedről írsz egy olyan valakinek, aki nem a rokonod. Sorold fel, hogy milyen iskolákba jártál, mikor (mettől-meddig) és a diplomád, végzettséged nevét. Azt is írd le, hogy mikor végeztél, ha még folyamatban van diplomád megszerzése, akkor írd be, hogy "a diploma megszerzésének várható ideje:". Akinek nagyobb hangsúly van eddigi munkahelyein, az az önéletrajz végére írja ezt a szekciót, de ha most végeztél, vagy nagyon híres iskolába jártál, amire méltán lehetsz büszke, akkor rögtön ezzel kezdd, a karriercél után.

  Munkahelyek

  Gondolkodj el

  A jelentkezőknek, amikor egy-egy állásajánlatra jelentkeznek, akkor az adott állásajánlatra kell szabniuk önéletrajzukat is. Előfordulhat - különösen, ha valaki karrierje elején áll - hogy az ember sok egymástól különböző állásra, akár szakterületre jelentkezik. Ha ez te vagy, akkor figyelj: Ha valaki érdeklődik a kiadói karrier iránt, akkor talán olyan állásokra is jelentkezik, mint az író, szerkesztő, korrektor vagy kutatási asszisztens. A jelentkezőnek talán van annyi tapasztalata, hogy az összes említett állásra jelentkezhet. Amikor elgondolkodsz a készségekről, ami téged értékes jelentkezővé tesz, gondolkodj széles síkon. Bárki, aki akár csak egy napot is dolgozott valahol, egy csomó készséget felsorolhat, amit megszerezhetett, bármilyen kis feladatot végzett is. Ha például egy autópályai kapunál dolgoztál, mint díjbeszedő, akkor például ha segítettél egy eltévedt autósnak, hogy megtalálja az utat, azt "azonnali és minden részletre kiterjedő ügyfélkapcsolat menedzsmentként" aposztrofálhatod, de ha pénzt is váltottál, nem voltál más, mint "pénztáros egy dinamikus, gyorsan változó környezetben". Persze ezekkel vigyázz, az egészséges egyensúlyt tartsd meg, ne legyél túlzottan kreatív.

  Az a fontos, amivel foglalkoztál, és nem az, hogy mi volt az ajtódra írva

  A képességekre és a felelősségre, ne pedig a szépen csengő megnevezésekre koncentrálj. Mindemellett ha egy olyan cégnél dolgoztál, ahol pozíciódból kifolyólag csak egy kis csavar voltál a gépezetben, azt ne nagyon hangsúlyozd, sokkal inkább úgy állítsd be magad, mint egy fontos elemet a cég sikerének előremozdításában.

  Csemegézz az információk között

  Sok mindent csinálsz egy nap, azonban ha valaki megkérdezi tőled, hogy "Milyen volt a napod?", nem kezded azzal, hogy mikor köhögtél először, vagy hogy mikor bújtál bele a papucsodba. Az önéletrajzírásban is ehhez a szabályhoz ragaszkodj, az okos szerkesztéshez. Minél jobban tudod irányítani a dolgok bemutatását, amikkel foglalkoztál, annál hatékonyabb lesz az önéletrajz. Amikor szerkeszted az önéletrajzot, tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy "Hogyan segít engem közelebb az áhított álláshoz ez az információ?". Ha valami nem segít ebben, akkor egyszerűen hagyd ki. Adj sokkal több helyet annak az információnak, ami közelebb visz.

  Hasonlóképpen, ha valami esetleg rossz fényt vetne rád, szintén hanyagold - ne feledd: az önéletrajzírásban, ha valamit kihagysz az nem egyenlő a hazudozással. Ha úgy érzed, ehhez az álláshoz képest túlképzett vagy, akkor hagyd ki azokat az elemeket, amik a túlképzettségedet támasztják alá; ha alulképzett vagy, akkor képzettségről egyáltalán ne írj semmit. Ha az elmúlt 5 évben több mint 10 állásod volt, és úgy nézel ki, mint aki annyiszor váltja az állását, mint más az alsóneműjét, csak az utolsó állásaidról írj, ne mindenről.

  Ez az önéletrajz legfontosabb része, az a rész, ahol nagyon okosan tudsz bánni a rólad szóló adatokkal, annak megfelelően, hogy mik az óhajtott állás betöltésének kitételei.

  Dátumok

  Azt, hogy mennyi időt töltöttél el egy-egy állásban, csak egy "tól-ig" formában írd le, ott is csak az évekre utalva, részletesebben ne. Ne használj hónapokat, mert így sokkal nagyobb időintervallumot foghatsz be, hiszen ha például azt írod, hogy "Marketing asszisztens 1999 december - 2000 február", az sokkal rosszabbul hangzik, mintha csak az évekre szorítkozva azt írnád, hogy "Marketing asszisztens 1999-2000". Az interjún valószínűleg szóba fog kerülni a pontos dátum, azonban akkor már túl vagy az önéletrajzok megszűrésén!

  Címek, rangok, pozíciók

  Mindegyik betöltött állásod rövid leírása kezdődjön vagy a munkahely nevével, vagy a betöltött pozíciód megnevezésével, attól függően melyik hangzik jobban. Akármelyik formát is választod, ne feledd, hogy végig következetesen azt kell használnod.

  Felelősségi körök, eredmények, elismerések

  Címed, rangod, pozíciód leírása után, sorold fel a munkáddal kapcsolatos felelősségi köröket, s hogy mivel járultál hozzá akkori céged sikereihez, milyen készségekre tettél szert akkoriban. Persze arra figyelj, hogy ne "egyszer volt" vagy "dicsőséges múlt" benyomása legyen az olvasónak, hiszen elsősorban azt kell bebizonyítanod, hogy a te részvételed most is eredményes bármely cégnél. A legfontosabb kérdés, amit a Munkahelyek rész felsorolásának meg kell válaszolnia, az hogy "Hogyan járultál hozzá céged sikeréhez?"

  Előléptetések

  Az előléptetés a legnagyobb elismerés, ami egy alkalmazottat érhet. Ez egy olyan kijelentés, ami azt mutatja, hogy a céged elismeri azt a tevékenységet, amit végeztél, azzal hogy megnöveli hatásköröd (és persze a fizetésedet is!). Amikor felsorolod munkahelyeidet, az előléptetésekre feltétlenül térj ki. Írd le a munkahely nevét a kezdőpozíciódnál, és ha van elég helyed, akkor külön sorban írj az előléptetésről. Abban az esetben, ha nincs elegendő hely, a részletezésben tegyél róla említést. Ha egyéb kitüntetésben részesültél, azokat is írd le mindenképpen. Említsd meg, hogy mikor kaptad az elismerést, hogy mi a neve a díjnak, illetve hogy pontosan miért is kaptad azt (akár leírhatod magán a díjon lévő szöveget, de ha az nincs előtted, akkor csak világosan írd körül az adományozás okát).

  A munka gyümölcse

  Akár egy termék, egy kiadvány, egy esemény vagy egy nagyszabású szerződés, ami a nevedhez kötődik az adott állásodban, írd le. Nagyszerű lehetőég arra, hogy bemutasd, kézzelfoghatóan mi volt az, amit neked köszönhet akkori munkáltatód. Ezzel ügyes megválaszolhatod az a sokszor fel sem tett kérdést, hogy "Mit tett le ön az asztalra, ott, abban az állásban?"

  Személyre szabás

  Minél jobban saját magadra szabod az önéletrajzot, annál jobb. Ha munkakörödön belül, kapcsolattartóként szerepeltél bizonyos cégekkel, nyugodtan sorold fel azokat. Akkori ügyfeleid megemlítése lehetőséget ad arra az olvasónak, hogy jobban elképzelje, milyen típusú tevékenységed végeztél, milyen volumenű felelősséged volt (és persze soha nem tudhatod, hogy milyen lehetséges kapcsolódási pontot eredményezhet ez a most elnyerni kívánt pozícióval). Ha nemzetközileg, vagy országon belül egy bizonyos földrajzi régióval, területtel foglalkoztál, ezt is sorold fel, ezzel is egyedivé téve írásod. Sorolj fel eszközöket, amiket használtál, különösen ha azok szorosan kapcsolódnak a mostani álláshoz.. Ahol lehetséges, használj számokat, adatokat, ezek konkrétumokat adnak az olvasó kezébe, hatékonyságodat, termelékenységedet illetően.

  Készséglista

  Miközben a funkcionális önéletrajz sokkal több szabadságot ad készségeid felsorolását illetően mint kronologikus társa, ez nem jelenti azt, hogy véletlenszerűen kellene azokat feltüntetned. Készséglistád ugyanúgy kategorizálva kell, hogy megjelenjen, kiemelésekkel, kijelölésekkel, mint munkahelyeid felsorolása a kronologikus verziónál. Szakmai tapasztalataidat is úgy kell csoportosítanod, hogy különböző készségeid körül jelenjenek meg.

  Ez a módszer remek lehetőséget ad azoknak, akik éppen pályamódosítás előtt állnak, vagy önkéntes/társadalmi munkájukat akarják hamarosan nyereség-orientáltabb tevékenységgel felváltani. A kulcs ott van elrejtve, hogy meg kell találnunk azt a készséget, ami az adott pozíció betöltéséhez feltétlenül szükséges, vagy amit a cég leendő munkavállalójában keres. Szakmai tapasztalataidat jó, ha különböző kategóriákba sorolod, amelyek a legjobban mutatják be a megszerzett, fejlesztett készségeidet, természetesen szorosan ragaszkodva a munkaköri leírásban megkívántakhoz. Annak ellenére, hogy úgy érzed, hogy csak egy fajta tapasztalat van birtokodban, gondolkodj el, oszd eddigi tapasztalataidat kisebb részekre, mígnem úgy tudod magadat bemutatni, mint egy multifunkcionális, készségekkel teli, hasznos munkaerőt.

  Ez a rész megengedi neked, hogy megmutatva speciális készségeidet, kiemelkedj a többi pályázó közül. Bármit, amiről úgy gondolod, hogy ide beírható, (a több éves tapasztalat, a készségek, amiket megszereztél, bizonyított vezetői ismeretek, stb.) írj is be. Ismét elmondjuk, ha lehet, kerüld a klisészerű, lejáratott kifejezéseket. Annak ellenére, hogy te is "motivált" és "célorientált" vagy, ezeket ilyen formában ne említsd, hiszen nem a pszichológusod számára bizonyítod ebben az esetben, hogy eredményes volt a kezelés. A készséglista ne legyen több négy megállapításnál. Mindegyik megállapítást maximum két sorban fejts ki, kiemelve a szövegtörzsből. Ha szükséges ezek tovább bontása, akkor használd a tabulátorokat kiemelésként.

  Legyen önéletrajzod unikum!

  Nyugodtan alakíts ki magadnak külön kategóriákat, kiemelve speciális releváns készségeid és tapasztalatod. Így ha az adott pillanatban fontos és kevésbé fontos - nem közvetlenül a pályázott álláshoz köthető - tapasztalatokat sorolod, külön kategóriákat bonthatsz ezeknek E tagolás alapján sokkal jobban előtérbe tudod helyezni a pályázott álláshoz kapcsolódó dolgokat (ezeket inkább hamarabb is említsd mint a kiegészítő jellegűeket).

  Álljon itt néhány példa:

  Diáktanári tapasztalatok
  Kapcsolódó tapasztalatok
  Tapasztalat gyerekekkel
  Kapcsolódó tanfolyamok
  Önkéntes/társadalmi munka
  Munkacsoport és konferencia részvétel
  Technikai készségek
  Speciális készségek
  Számítógépes ismeretek
  Oklevelek
  Utazás, meglátogatott országok
  Vezetői ismeretek
  Elért eredmények
  Tagságok
  Nyelvismeret
  Egyéb információk

  A kapcsolódó tapasztalatok részben aztán beírhatod, hogy pontosan milyen tapasztalatot értesz ez alatt, pl. üzleti tapasztalat, mérnöki tapasztalatok, HR tapasztalatok, értékesítési tapasztalatok, stb.

  Problémamegoldás - mit tegyek, ha…
  …nincs diplomám?

  Ha most érettségiztél, akkor azt írd le, írd be az iskolád nevét, és a várost, ahol végeztél. Azt tudnod kell, hogy alapesetben szinte mindenki diplomás munkaerőt keres, ami ugye jelenleg számodra gond. Amit mindenképpen javasolunk, hogy tanulj tovább, és amikor már felvételre kerültél valahova, azt rögtön jelezd a papíron, vagy ha főiskolára vagy egyetemre nem is vettek fel, ezekben a tanintézményekben több olyan tanfolyam indul, amire jelentkezhetsz. A másik lehetőség az, ha végzettségedről nem is írsz, hanem engeded, hogy tapasztalataid beszéljenek helyetted.

  …nem tudok megmaradni egy munkahelyen sem?

  Ha te egy profi állásváltogató vagy, aki általában hamarabb hagy ott egy munkahelyet, mintsem kollegái megtanulnák a nevét, egy kis problémával kell szembenézned. Ha több mint egy állást tüntetsz fel évenként, akkor úgy nézel ki, mintha olyan ember lennél, aki nem tud megbirkózni egy-egy adott állás betöltésének felelősségével. Senki nem akar olyan embert alkalmazni, aki az után, hogy hosszú procedúra után felvételre került, kiképeztek drága pénzen, fogja magát és már ki is lép a cégtől. Ha szabadúszó állásban szeretnél elhelyezkedni, azzal semmi gond nincs, csak akkor inkább a funkcionális típusú szerkezetet válaszd. Ha a kronologikus struktúrát használod, akkor bizony folyamatos munkaviszonyt, és hosszabb távú munkahelyi elfoglaltságot kell bemutatnod, ahogy az egy felelős és megbízható, elkötelezett munkaerőtől elvárható.

  …nincs valami sok tapasztalatom?

  Az önkéntes/társadalmi munka, ahogy azt említettük is, remek lehetőséget biztosít arra, hogy előbb-utóbb beszállj a fizetett alkalmazotti pályára. Az önkéntes/társadalmi munkával eltöltött időt ugyanúgy listázd, mint egy profitszférában betöltött pozíciót, írd be mikor, hol és mit csináltál. Nem is biztos, hogy muszáj azt feltüntetned, hogy ez önkéntes/társadalmi munka volt, csak ha erre a későbbiek során rákérdeznek. (Annál is inkább, mert ha leírod, hogy ez önkéntes/társadalmi munka volt, akkor felmerül a kérdés, hogy miből éltél az adott időszak alatt.) Ha egyszerre voltál állásban, és önkéntes/társadalmi munkát is végeztél, akkor feltüntetheted, hogy ezt a két tevékenységet párhuzamosan végezted. Persze azt ismét el kell mondanunk, hogy ha ez az önkéntes/társadalmi munka nincs párhuzamban karriercéloddal, akkor nyugodtan ki is hagyhatod.

  …életkorom nem stimmel?

  Az életkor központi kérdés minden munka esetén. Potenciális munkáltatódnak általában már van egy határozott elképzelése az ideális jelentkező életkoráról. Szóval, miért is a félelem? Hát nézzük:

  A munkavállaló túl fiatal:

 • kevés tapasztalattal bír;
 • viszonylagos szűklátókörűség jellemzi;
 • nehezen vív ki elismerést;
 • problémás lehet a viszonya az idősebbekkel.


 • A munkavállaló túl idős:

 • nehezen lehet új feladatokkal motiválni;
 • lassabban tanul új technológiákat;
 • kevés számítógépes, Internetes ismerettel rendelkezik;
 • idősebb, mint a vezetés, tehát kevésbé irányítható.


 • Bármi is az ok, tudnod kell, hogyan kezeld azt, és olyan önéletrajzot állíts össze, ami azokba a bizonyos interjúztató szobákba juttat be, ahol már tényleg személyes varázsoddal operálhatsz. Az önéletrajzodat olvasók többsége úgy gondolja, hogy az első állásod akkor kaptad, amikor végeztél a főiskolán/egyetemen. Mostanában, amikor 21-23 éves korban végeznek a tanulók, az alkalmazók úgy gondolják, hogy veled is így történt. Ha úgy érzed, túl fiatal vagy, most jól jönnek azok a munkák, amiket párhuzamosan akkor végeztél, amikor még az iskolapadot koptattad, vagy az is jó megoldás, ha a funkcionális formát választod.

  Ha túl idősnek érzed magad egy adott álláshoz, megteheted, hogy elhagyod diplomád időpontját, vagy kihagyod első állásaidat a felsorolásból. Persze figyelj arra is, hogy itt se legyenek lyukak az önéletrajzban.

  Ha úgy tervezed, kihagysz néhányat régi állásaidból, ettől függetlenül még az azokból szerzett tapasztalatokat felsorolhatod - dátumok említése nélkül írd be, hogy hol dolgoztál, mit és hogy hány évig töltötted be az adott pozíciót.

   

   
  Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

  ©2018. Minden jog fenntartva.