Kezdőlap | Állásajánlatok | Kapcsolatfelvétel | Elérhetőségek


Interjú mini-tanácsadó:

Néhány alapvető tipp a sikeres felvételi interjúhoz.

Nyitottság

Az interjún az első és legfontosabb szempont a nyitottság a munkaadó felé. Képességeinkben, múltunkban a munkáltató igényeire helyezzük a hangsúlyt, arra a felmerülő problémára, amely megoldására a cég embert keres. Ez természetesen előzetes kutatást igényel: információkat szerezhetünk a cég honlapjáról, az álláshirdetésből, illetve egyéb forrásokból.

Felkészültség

Tájékozódnunk kell előre a munkakínáló cégről és annak elvárásairól, valamint a tipikusan várható kérdésekről is. Terjedelmi keretek miatt ezekre most nem térünk ki, érdemes azonban felkeresni személyzeti tanácsadók, Internetes állásközvetítők, valamint portálok karrier oldalait is, ahol ilyen téren részletes tájékoztatás található.

Pontosság

A pontosság az első benyomás kialakításában kiemelkedő szerepet játszik. A késés udvariatlanság az interjúztatóval szemben, aki ráadásul minden bizonnyal elfoglalt, és értékes idejét szánja az interjúra.

Udvariasság

Mielőtt az interjúztató bemenne a tárgyalóterembe, gyakran kikéri az asszisztens véleményét a jelöltről. Sőt az asszisztens kérdés nélkül is tudatja benyomását: a jelölt kedves, udvarias volt, avagy mogorva, nagyképű. Az interjúztatónak tehát már azelőtt kialakul egy első benyomása a jelöltről, mielőtt találkozott volna vele!

Megjelenés

Az ápolt és kulturált megjelenés legalább olyan fontos a kedvező benyomás kialakítása szempontjából, mint a pontosság vagy az udvariasság. Legyünk diszkréten elegánsak, de óvakodjunk a szélsőségektől. Az üzleti jellegű öltözködés komolyabb külsőt kölcsönöz, ami az interjúztató szemében semmiképp sem jelent hátrányt.

Testtartás

Fontos, hogy a beszélgetés alatt jól érezzük magunkat: kényelmes, de nem túl hanyag testtartást válasszunk. Tilos elfelejteni azonban, hogy hivatalos találkozón vagyunk. Tartózkodjunk a fölösleges mozdulatoktól: lábrázástól, vakarózástól, az arc és a fej megérintésétől, szükségtelen gesztikulációtól.

Bemutatkozás, beszéd

Bemutatkozás, beszéd. Koncentráljunk a pozíció szempontjából fontos jellemzőkre, tapasztalatunkban ezt hangsúlyozzuk. Kerüljük a kérdéshez nem kapcsolódó információkat, válaszaink legyenek lényegretörőek, tárgyilagosak. Ne térjünk ki a rázós kérdések elől sem; tartsuk ugyanakkor észben, hogy ezek megválaszolása előtt tarthatunk egy rövid gondolkodási időt. Ne próbáljuk meg az interjúztatót elkápráztatni a szakzsargonban való tájékozottságunkkal - az alkalmasság kiderül a kérdésekre adott válaszokból.

Non-verbális kommunikáció

Beszéd közben tartsunk normális mértékű szemkontaktust; ne meredjünk agresszíven a kérdezőre, de ne is pillantgassunk félre. Ha észrevétlenül követjük az interjúztató testtartását, azzal nagyobb összhangot alakíthatunk ki, és a kommunikáció automatikusan folyékonyabb lesz. Aktív figyelem, kérdések
Merjük kimutatni érdeklődésünket, és merjünk bátran kérdezni mindarról, amire még kíváncsiak vagyunk. Nemcsak az fontos, hogy mi megfeleljünk az adott pozíciónak, hanem az is, hogy az állás a mi egyéniségünkhöz, elvárásainkhoz jól illeszkedjen. Kérdésekkel többet tudhatunk meg az állás jellegéről, a kapcsolódó feladatokról, a vállalatról, annak elvárásairól, sőt még saját értékünkről is (mióta betöltetlen az állás, hányan dolgoznak azonos munkakörben, miért nem vált be az előző munkatárs, stb).

Hitelesség

Ha természetes önmagunkat adjuk, sokkal hitelesebb lesz minden mondanivalónk. Az első interjút sokan úgy élik meg, hogy ott el kell adniuk magukat. Fontos az egészséges önbizalom, de a túlzott rámenősség és önérzet visszatetsző is lehet. Mindenképpen jobb benyomást kelt, ha valaki egyenes, őszinte, és érezni lehet, hogy mondanivalója mögött tartalom is van.

Tesztek

Ma már sok kiválasztási folyamat, felvételi interjú részét képezik a különböző tesztek. Amennyiben az interjúztató kéri egy teszt kitöltését, azt semmiképpen ne tagadjuk meg. Találkozhatunk az álláskeresés során képességtesztekkel (pl. IQ-tesztek, logikai tesztek), melyek a logikai, ill. kombinációs képességekre összpontosítanak, valamint pszichológiai tesztekkel (pl. CAPTain Online munkaerő-pszichológiai teszt, CPI), melyek a jelölt személyiségére, attitűdjére helyezik a hangsúlyt.

 

 
Kezdőlap | Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolatfelvétel

©2018. Minden jog fenntartva.